Svært få som er interessert i hund-kan si  annet enn at det er super sosialt og ikke minst hyggelig med alle menneskene man møter at det er gøy å være på hundeutstilling, og enda gøyere er det når man deltar med egen hund. Men når jeg melder på hundene mine- så vil jeg så klart vinne,  ett av høydepunktene er å bli Norsk utstillingschampion.

zadar-pokal

Har  fått med meg at NKK vurderer å gå tilbake til tidligere ordning hvor den beste hunden vinner certet uavhengig hvor mange den har fra før- til den blir 2 år og dermed  NO CH

For å bli Norsk utstillingschampion (NO CH) må hunden ha oppnådd 3 cert-  1 må være storcert som man får enten på en Norsk Kennel Klub´s utstilling eller rasespesial, og ett må vinnes etter fylte 2 år.

I hver klasse plasserer dommeren hundene fra 1 – 4 for deretter å dele ut CK – CHAMPION KVALITET til de hundene som ut ifra dommerens synspunkt  er av slik kvalitet. Alle som har oppnådd CK skal inn å konkurrere i beste hanhund/tispeklasse, vinneren får tildelt cert .

Cayenne på seierspallen

Fullcert regelen som er gjeldene i dag, funker sånn at når en hund har vunnet  3 cert , så har den ikke mulighet til å vinne flere før etter 2 årsdagen.Dermed går dagens certet  videre til neste hund med CK som ikke er fullcertet. Dommeren har bare 1 cert til tisper og 1 til hanner å dele ut pr utstilling.

Veldig mange synes denne modellen er helt super, for man trenger nemlig ikke å vinne får å få certet, det holder at den eller de plassert foran allerede er fullcertet, – i mine øyne blir det litt sånn barneidrett greie- alle skal få premie..

Det blir bare for dumt at hunden min skal få certet, om den blir slått av en hund, bare fordi denne er fullcertet men ikke  gammel nok til tittelen utstillingsChampion- vi vant IKKE- ikke smaker det like godt eller .

Det har ikke noe med at jeg ikke unner flere å bli champion- unner alle å vinne for det er gøy- men det er en tittel som skal henge høyt-  noe man skal vinne fordi man er best- 

Ingen  forventer å få gull i NM ski om man starter der- bare fordi at Marit Bjørgen har så mange fra før- skal man ha gull i NM så må man -ja nettopp være best og vinne!

Mange som er for slik det er i dag støtter seg på at dommeren har  allerede gitt hunden din CK,  en indikasjon på at hunden er av champion kvalitet, klart hunden kan være  en like verdig championat som den som vinner – bare ikke den dagen- for den dommeren, da hadde hunden min vunnet- er min filosofi da.

Argumentasjonen om at dommeren er korrupt- eller dømmer etter trynefaktor- det finnes helt klart de som gjør det- er bare mennesker de som dømmer, men jeg velger å tro at de aller fleste dommere har såpass med «yrkesstolthet» at de dømmer hunden og ikke den som holder i båndet

Hundeutstilling er en av de få hundesportsgrener hvor man kan vinne uten særlig kunnskap eller trening om hva man gjør- men mer kunnskap gir mer trygg, noe som gjør det lettere vite hva man skal og ikke skal gjøre. Hundeutstilling er mer gøy når man vet hva man gjør.

En god handler kan uten problemer vinne med en mindre dårlig hund-som oftest ikke bare fordi den er god venn med dommeren- men fordi han/hun vet hvordan få frem det beste i hunden.

Synes forøvrig oftere at jeg ser gode hunder bli alt for dårlig fremvist- og dermed ikke får den premieringen som den faktisk fortjener.

Som du sikkert har forstått- jeg heier på å få tilbake den gamle ordningen  –

Måtte den B E S T E hunden V I N N E  !

Chanett og Joey på pallen i juniorhandling

 

 

Ønsker du å lese mer? Klikk her for en oversikt