Neida- jeg skal bare ha en hund til selskap,den skal kun brukes til kos og familiehund og vi skal ikke drive med utstilling så nei,trenger ikke stamtavle på hunden min. Når du først har bestemt deg for å at du skal ha en hund ,som skal være din beste venn , som skal være deg så nær som bare en hund kan bli i sånn ca 12 + år, hvorfor ikke bruke litt tid til å finne den rette hunden med stamtavle?

Molly whippet

En hund skal og bør være til glede  i mange mange år, stamtavlen i seg selv er ingen garanti for at det er en frisk hund, men jeg mener og tror at man har en større sjanse for å vite hvordan en hund med stamtavle, som man kjenner til forfedrene, vil bli som voksen, enn en uregistrert blandingshund man ikke aner noen ting om hva som ligger bak. For meg så blir det å kjøpe en hund uten stamtavle nesten det samme som å kjøpe seg en bil uten skilter. Uten registreringsnummeret til bilen, får man ikke sjekke om den har godkjent eu kontroll, om det er noen heftelser. Klart er man flink så kan man alltids fikse så man får skilter på bilen, – men det kan man ikke med hund,  utrolig kjipt når man en dag står der- med mulighet for å bli med på landslaget i agility f.eks.. hunden og du er gode nok, men dessverre, hunden din er uten papirer.. kjipt.

Det finnes helt klart mange fine blandingshunder der ute, som er fantastiske hunder- og uten tvil, det finnes dårlige rasehunder -genetikk er vanskelig. Men har en hund stamtavle har man ihvertfall muligheten til å gjøre litt grunnarbeid både som valpekjøper  og ikke minst som oppdretter. Alle de nordiske kennel klubbene har online dogweb,  hvor man kan søke opp og finne opplysninger som prøve resultater, utstillings resultater og sist men  ikke minst diverse helseundersøkelser som er påkrevd rasen. Innen mange raser finnes det også internasjonale databaser  på nettet, disse er gjerne mer utfyllende. De fleste raser har krav om helse tester for å bli godkjent til avl- gjerne vil man  testet mer enn bare foreldredyrene, så i motsetning til blandingshunder som blir testet når det er mistanke om sykdom, når de viser symptomer- blir de fleste rasehunder testet i forkant- og det blir registrert.Det  er utrolig kult  å se forfedrene på hunden sin..

Whippet jentene koser

Andre grunner til at man bør kjøpe hund med stamtavle er dyrevelferd  for å få registrert valper i NKK er det visse kriterier som må oppfylles, som man bare med noen få tastetrykk fint kan sjekke selv på NKK’s Dogweb.

  • Tispen skal ikke være under 2 år
  • Tispen skal ha max 5 kull
  • Tispen skal ikke ha kull etter fylt 8 år uten dispensasjon NKK og veterinær

Whippeten Bliss

I tillegg har man gjerne en dedikert oppdretter som kjenner sine linjer– som vil at rasen skal bli bedre, som setter sitt navn og ære i å gjøre det som er mulig for å få frem friske herlige funksjonelle hunder som vi kan ha glede av i mange mange år.

Du kjøper vel ikke en uregistrert bil- så hvorfor kjøpe en uregistrert hund ?

Jeg vil ha en liten hund- Les det her

Følg oss gjerne på facebook

På instagram finner du oss her @toneorre

Her finner du  NKk’s etiske grunnregler  for avl