Noe som engasjerer de fleste hundeeiere er kastrering av hund, skal det være lov eller skal det være opptil hver enkelt hunde eier å bestemme?Slik jeg ser det så bør det hverken være en diskusjon eller  behov for noen lov, hvorfor skal man fjerne friske kroppsdeler på en hund ? Kastrering av hund ved sykdom ja selvfølgelig.  Alle hører jo hvor dumt det er å anbefalt amputajon av et bein for å forhindre benbrudd- bør det ikke da være like dumt å anbefale  kastrering av hund for å forhindre en eventuelt sykdom?

2 whippet gutter leker i sneen

Mye av sykdom på hund er arvelig, det samme med adferden og gemytt, men hvordan skal en oppdretter vite at den aktuelle hannen de ønsker å benytte i avl har ett  godt gemytt har en adferd som er verdt å føre videre, hvordan skal de vite at det ikke ligger noen lumske arvelige sykdommer som f.eks kreft på linjene dersom brorparten av søsken flokken er kastrert ?  Så selv om ikke akkurat din hund skal eller blir brukt som avlshund, så vil den likevel være  en viktig brikke i videreføring av rasen.

Adferd er ingen sykdom, de fleste hannhunder er ikke voksene før de er godt over 3 år. Kastrering av hund spesielt hannhundene skjer når gutta er midt i puberteten-  mens de enda er under utvikling, det man kaller ungdomsperioden – der kan vi jo alle til tider være litt rebelske. Klart det kreves litt å være hundeeier i denne perioden, men er det egentlig grunn nok til kastrering?

Hva med hundevelferden i det hele- det er vel ikke noen tvil om at en hund er lykkeligst når den får beholde alle sine kroppsdeler friske og der de skal være.At hannhunden blir frustrert når den møter løpske tisper- godt er det sier jeg, for reproduksjon er jo like naturlig  som sove og spise. Det er bare så trist å møte på kastrerte og særs frustrerte hannhunder- som ikke blir tatt på alvor hverken av andre tisper eller hanner.

hund-sne_n

Kule Fru Doris mops har vi møtt mange ganger,  i sommer ble det oppdaget en kul som ble fjernet , samtidig hos dyrlegen blir det anbefalt kastrering, etter noen mnd møter jeg de igjen på tur-  noe så trist.  – forstår enda ikke grunnen til å kastrer en frisk 8 år gammel mops. Hvor var hundevelferden?
Fru Doris mops ble dessverre ikke lykkelig, ikke eier eller- tvert imot, trist å se at livsgnisten var borte hos henne- fra å elske å gå på tur- så ville hun nå bare sove. Ufattelig trist. Kulen de fant- var en fettkul.

Lars- ringer fortvilet mens han sitter på venterommet med sin Kompis, en staselig schäfer gutt som skulle kastreres, for det var han blitt anbefalt å gjøre når de var hos dyrlegen for vaksine. Det var ikke noe galt med Kompis annet enn at han var en gutt på 16 mnd.Som mann selv fikk Lars  forferdelige vondt mens de satt der å ventet og han lurte -er dette riktig ?Er det nødvendig?  Etter litt prat frem og tilbake, så gikk de hjem og meldte seg på kurs.  I dag  6 år etter, så  er de begge lykkelige med alle sine kroppsdeler intakt.

Blir det ett løshund problem slik som det er med katt her i Norge,  hvor de får løpe fritt rundt  å formere seg uten kontroll, ja da skal jeg være med på at det kan være smart å kastrere frisk hund- tviler sterkt på at mange av de blandingskullene man ser på finn.no er resultat av en slik tjuvparring

Lykkelig hund er en  frisk hund med alle sine kroppsdeler

 

hund-leker-sne_n

Les gjerne om det å ha hanner og løpetid tisper i samme hus her

Følg oss gjerne på facebook

På instagram er vi her @toneorre