Nei, jeg er ikke imot blandingshunder, uhell kan skje den beste- vet det finnes mange flotte herlige nydelige friske blandingshunder. Men jeg er imot at man søker etter random hanne eller tispe på finn. no,   er imot planlagt mix av raser på tvers av bruksområder og på tvers av pelstyper. For de som lager blandingshunder- tenker de på hunden- på produktet de lager- hvordan den vil bli som voksen?

joey-head

 

Har de noen mål og mening med det de gjør? Er det noen egenskaper de letter etter som man ikke finner i allerede eksisterende rasene som finnes i dag? Eller er det kun lett tjente penger? Jada- alle hunderaser er ett resultat av diverse blanding- men hvorfor finne opp hjulet på nytt?

Hvor er dyrevelferden?

  • Hvordan kan en vite hvor mange kull mor har hatt?
  • Hvordan ha kontroll på at tispen var fylt 2 år før hun fikk sitt første kull-
  • Hvordan vite at hun ikke var over 8 år når hun fikk sitt siste?

Når de mixer forskjellige pelstyper og struktur, feks. Malteser/ Pomeranian mix, super søte som valper men hvordan blir de som voksne, med malteserens rikelige lange silkemyke pels uten underull blandet med pom´ens tykke harde pels med masse underull?   Eller schnauzer med sin tøffe strie pels blandet med puddelens tette krøllete?

De kaller det fleece pels, akkurat som at det skal være så bra. Min erfaring med fleece ting, -veldig deilig mykt når det er nytt- men etter par runder i vaskemaskinen så suger det til seg all støv og skitt som svamp suger til seg vann. La oss kalle en spade for nettopp spade- filt-pels er vel det som er rette beskrivelsen,for det er gjerne slik det blir som resultatet, til alle hundefrisørenes store mareritt og fortvilelse.

Hva med mentaliteten? Hvordan forutse  adferden til en hund bestående av en eventyr mix av raser på tvers av bruksområder? F.eks Border Collie parret med mastiff – gjerne mixet med en dæsj rottweiler og 2 deler Boxer ?

Når jeg hører at noen vurderer å lage en ny rase- en hund som vokter hus og familien. For hundene er så fantastiske, lettlærte og ikke minst lydige , de går jo løse hele tiden, så lenge de ikke møter på hunder som bjeffer eller ypper – da smeller det. Skeptiske til fremmede er de og akseptere ikke folk i nærheten av deg- men ypperlige familiehunder- da de ikke har vært aggressive mot barn.. Dogo canario og Kaukasisk ovtcharka…

Er det rart jeg undrer hva som er mål og mening?

Rasebeskrivelsen sakset fra wikipedia:

Kaukasisk ovtcharka: en primitiv hund som bare passer for spesielt interesserte med solid erfaring. Den er stor og trenger godt med mosjon og en god del pelsstell. Den regnes som svært mistroisk ovenfor fremmede og kan være aggressiv om situasjonen mistolkes.
Dogo canario: kan være usikker overfor andre hunder av samme kjønn og noen ganger også mot motsatt kjønn, av denne grunn er det viktig at de sosialiseres fra tidlig alder.Hundene kan være noe usikker på fremmede og har lett for å vokte

Dessverre er det ikke ulovlig – dessverre er det ingenting som kan nekte folk å kjøpe.

Ja det finnes de oppdrettere som ikke tenker dyrevelferd på rasehunder også- det finnes de som kun tenker på utstillingssmeritter, men med bare noen få tastetrykk på dogweb kan  du som valpekjøper få informasjon, da har du har ett valg

-kjøpe fra den oppdretter eller finne en annen.

den-glade-vandrer

 

Ønsker du å lese mer? Klikk her for en oversikt