Dachs har i alle år vært en av mine favoritt raser, kanskje fordi den har en  personlighet som er veldig lik på myndene, bare med veldig veldig korte ben? Dachs´n er en herlig aktiv liten allrounder med masse personlighet og stor sans for det gode liv,som uten å tvile ett sekund utnytter sine personlige venner til siste godbit. Den er hengiven og kjærlig-  man kan gjerne si at en dachs er

en halv hund høy- hel hund lang og to hunder verdt.

 

Sort langhårs dachs

Dachs er en tysk jakthund beregnet for å  jakte  grevlinger og andre hi dyr- derav  navnet «grevlinghunden, den er også kjent for pølsehunden og ovnsrør- men kjært barn har som kjent mange navn. Kjent for å ha forholdsvis lang levetid.

  • Standard dachshund er den største av dem. Den har en idealvekt på ca. 9 kg, og den skal ha et brystmål som er over 35 cm. Det er hunder helt opp til 13 kilo som har hevdet seg på utstillinger i Norge (spesielt blant korthåret), selv om idealet er rundt 9 kilo.
  • Dvergdachshund er den mellomste av dem. Den har ingen vektgrense, men skal ha et brystmål mellom 30–35 cm (målt i 15 måneders alderen).
  • Kanindachshund er den minste av dem. Den har heller ikke vektgrense, men brystmålet skal være mindre enn 30 cm (målt i 15-månedersalderen). Man kan også tydelig se at kanindachs er kortere i kroppen enn de to andre variantene.

Langhårs -og Korthårs variantene kommer i flere fargenyanser, mens strihår går fra lys til  mørk viltfarget.

Kjersti Grimstad for kjærlighet av sin dachs

Alltid dachs for TLC

Gøy med facebook – kommer i kontakt med så masse hyggelige mennesker, som man ikke har møtt. Kjersti Grimstad er en av de-her er hennes erfaring med rasen.

Hvorfor valgte du denne rasen ?

Jeg er vokst opp med liten hund (shih-tzu) og ville ha samme størrelse men mindre pelsstell. Min daværende mann ville ha newfoundlandshund så da ble det langhåret dvergdachs! Dette var i 1996 og  6 mnd senere kom det en langhåret standard dachs. Siden da har det vært minst to dachser til enhver tid.

Har rasen noe særpreg som folk bør vite som ikke dukker opp når man bruker google?

Dachsene blir ofte beskrevet som sta eller egen. Jeg liker å beskrive dem som kvikke og smarte. De er lærenemme, men tro ikke at selv om  de har lært hva som er rett adferd, så gjør de det når du ikke ser dem, eller hvis det ikke passer akkurat da. Det er ikke helt ukjent å finne en dachs på spisebordet i et ubevoktet øyeblikk, eller som frivillig søppelsorterer om man glemmer søppelsekken på et tilgjengelig sted.

Hvordan er hverdagslivet ?

Hverdachslivet (ja, vi putter dachs på alle steder!)det er underholdende med dachs i hus. For mange blir det en hverdag med «multippel dachs syndrom», noe som betyr at mange har mer enn en dachs. Hos oss er der aldri mindre enn to, ofte tre og kanskje fire. De lufter seg selv i stor hage morgen og kveld og på dagen går vi tur av varierende lengde. Dachsen er fleksibel i forhold til lengde på tur, de krever ikke all verdens for å være fornøyd, men blir gjerne med på hele dager på tur i fjellet. Dachsene liker å få brukt nesen sin, mange trener ulike typer søk, det er ganske vanlig å trene på ettersøk etter skadeskutt vilt selv om man ikke er jeger selv. Så noen dager går man gjerne et 20-30 min blodspor i tillegg til tur.

Noen tips du vil gi til de som går å vurdere denne rasen?

Dersom man vurderer å få seg dachs må man kunne trives med en hund som kan oppdras, men som man alltid må kunne forvente at vil flytte grensene eller faktisk gi blaffen i grenser. Man må like hunder som synes det kan være helt naturlig å gå på sofaryggen eller å sove i strikketøyet. Man må la seg sjarmere av påfunn, klovneri og selvstendighet.

Myten «hund som eier «har jo en viss sannhet- på hvilken måte matcher du og hunden din?

Den typiske dachshundeier er kanskje litt rappkjeftet, selvstendig og rampete? Går sine egne veier uten å plage andre og er ikke så nøye på hva andre sier og gjør? Jeg kjenner meg nok igjen i det

Dachs kommer i forskjellig størrelser og pelsvarianter- er det noe mer som skiller de sånn egentlig?

Dachsene kommer i 9 ulike raser, de største forskjellene ser man nok mellom dverg/kanin og standard. De mindre variantene er nok jevnt over mindre stri og har mindre jaktinnstinkt. Noen mener langhår standard er mer lik dverg og kanin på den måten, de er mer familie- og utstillingshunder enn de som blir typiske jakthunder, nemlig korthår og strihår standard. Dette kan jeg nok være enig i, det skyldes nok at jegere har valgt korthår og strihår, mens familiene ofte faller for langhår. Oppdrettere av langhåret dachs har gjerne derfor over lang tid hatt større fokus på å få frem egenskaper man ønsker seg i en familiehund.

Bluemerle dachs

Tusen tusen takk Kjersti for vidunderlige svar på mine spørsmål og lån av bilder-  vi sees vel på en utstilling? 😉

Ønsker du å lese mer? Klikk her for en oversikt

Nyttige linker:

Norsk Dachshundklubb