Borzoi med sine dansene bevegelser kommer mot deg med den lett flagrende silkemyke pelsen og med all  sin verdighet og aristokratisk utstråling.. da snakker vi  høy WOW faktor- det er bare så utrolig elegant!  Borzoi-  tidligere kalt den russiske mynden, har ett edelt vakkert  hodet-  stråler av vennlighet skjønnhet- styrke – muskler , i tillegg er den en effektiv jakthund..

Høy WOW faktor

3 stykk borzoi

Det er en mynde på alle måter, med alle sine særheter. Regnes som intelligent og lettlært, den er svært hengiven overfor sine egne og deres nærmeste venner. Selv om det  lyser vennligheten selv av en borzoi, som andre mynder  liker  den ikke bråk og støy rundt seg, den vil i  en presset situasjon  forsvare både seg selv og sine eiere.

Hannhundene kan bli mer enn 80 cm i mankehøyde, tispene noe mindre.

Borzoi  tilhører gruppe 10 mynder :   består av hunder som opprinnelig er avlet som vakt- og jakthunder, men som nå mer i vestlig sammenheng må karakteriseres selskapshunder. Mange kjenner også myndene som veddeløpshunder, men dette er i beste fall en snever beskrivelse av disse hundene.

Lykkelige borzoier som løper i vannet

Happy borzoi

Tone Kristine Berger er ei rå kul dame- som jeg er glad jeg har blitt kjent med gjennom mynde miljøet. Her er hennes erfaring med rasen.

Hvorfor valgte du denne rasen ?

Det var ikke meningen! Helt siden mamma så noen med 3 borzoi på hundeutstilling i 1964, var det hennes store drøm. I 2010 stod det en borzoi til omplassering, og hun havnet hos mamma. Alt var bare velstand, til mamma måtte passe dalmisen vår når søster og jeg var i London. Borzoien ble hodestups forelsket i prikkedyret, og ble umulig å ha i hus. Det endte med at hun flyttet til oss i Oslo, enda vi ikke likte bikkja i det hele tatt. Det tok ikke mange timene før vi var fullstendig hekta, og nå har vi 4…

Har rasen noe særpreg som folk bør vite som ikke dukker opp når man bruker google?

Humor! En borzoi har fryktelig mye humor, tiltross for det kongelige utseendet. De er også fryktelig lette å passifisere – det er nesten altfor lett å lage sofapoteter av de. Og selv om de er store, tror jeg knapt det finnes bedre turhund – de kan klare 80 graders fjellvegger uten problem, det er helt magisk å se en så stor hund bevege seg så uanstrengt i all slags terreng.

Hvordan er hverdagslivet ?

Hverdagen med borzoi er veldig komfortabel! Etter en god tur, hender det faktisk at jeg glemmer at jeg har hund. De er så stille og rolige,  krever utrolige lite utenom tur. Det er overraskende lite pelsstell på en zoi, selv om det kanskje ikke ser sånn ut, så det bruker vi minimalt med tid på.

Noen tips du vil gi til de som går å vurdere denne rasen?

Aldri undervurder jaktinnstinktet! Det er MYE jakt i de, og man må være forsiktig med hvor man har de løs. Ellers vil jeg i grunn gi det samme tipset som jeg gir til de fleste som ser etter hund: Møt foreldrene. Liker du de ikke, er sjansen stor for at du ikke vil trives med avkommet heller. Selv om borzoi er en frisk rase, så er det alltid lurt og spørre og grave om helsen til slekta.

Myten «hund som eier «har jo en viss sannhet- på hvilken måte matcher du og hunden din?

Hehe, den var ikke lett! Om man kan si at jaktlysten til borzoiene kan tilsvare det å være litt nerd, jeg får nemlig veldig oppheng i ulike ting, det være seg geologi, historie og alt imellom, så er vi nok litt like sånn sett 😉

Tusen tusen takk Tone Kristine for lån av bilder og svar på mine spørsmål.. vi sees snart!

Ønsker du å lese mer? Klikk her for en oversikt

Nyttige linker

Borzoiutvalget